Igazi Palócleves egyszerűen!
Hozzávalók 2 személyre:
- 50 dkg apróra felkockázott sertés tarja
- 1 fej vöröshagyma felkockázva, +zsír, vagy, olaj
- 2-3 sárgarépa
- 1-2 fehér répa
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 szem krumpli megpucolva, megmosva, felkockázva
- 1 ü zöldbab
- 1 ek. liszt, és tejföl a habaráshoz /Lehet tejszínnel is tejföl helyett!/
- Fűszerek: só, bors, pirospaprika, egy csipet kömény, 1 csokor friss kapor, 1db. babérlevél, 2db. pörköltszaft kocka
Meg fonnyasztjuk a apró kockára vágott hagymát. Csapott evőkanál pirospaprikát szórunk bele, és jól megforgatjuk. Ezután felengedjük 1dl vízzel, beletesszük a húst, a fűszereket, lereszelt fokhagymát, és 15 percet főzzük. Majd felengedjük kb. egy liter vízzel, és beletesszük a zöldségeket. A fehér répának kicsit többet kell főni, ezért a krumplit csak egy félóra múlva tesszük bele, a zöldbabbal együtt! Még 20-30 perc, és mehet bele a tejfölös habarás! A tejfölt jól elkeverjük a lisztel, és a levesből kiszedett forró lével még kikeverjük. / ha nem teszünk hozzá forró lét, a lisztes tejföl összeugrik, és apró nokedli lesz! ? A leves kész! Palacsintával, vagy süteménnyel, de finom friss kenyérrel is lehet főétel!